Històricament, els feminismes han parlat del cos com un factor més de la política. En l’actualitat, moviments com el #MeToo han portat a dones de tot el planeta a prendre la paraula per denunciar de forma massiva la violència sexual. L’onada de protestes feministes arreu del món han fet que la sexualitat estigui cada vegada més present i a cor obert en el discurs contemporani.

Paral·lelament, l’acció del moviment trans i l’aprovació de lleis LGTBI reclamen un canvi de perspectiva que posi en interrogant una visió normativa del gènere. Ens conviden a repensar alguns discursos, com s’han construït i es mantenen certes visions de les identitats en l’imaginari col·lectiu. Ens conviden a debatre i a plantejar-nos algunes preguntes. Per exemple, com viu i experimenta cada subjecte el seu cos i la pròpia sexualitat? El sexe biològic, la identitat de gènere i l’expressió de gènere són qüestions que es posen cada vegada més sovint sobre la taula. Cal, doncs, una reflexió sobre el funcionament d’aquestes construccions i com estan afectades pels discursos de l’època.

En aquest context el camp de l’educació formal i no formal té a l’horitzó reptes molt importants. Es fa necessari, cada vegada més, un canvi de mirada per entendre la diversitat sexual i de gènere, així com una atenció especial en la construcció social de les identitats sexuades on hi entren en joc múltiples variables. A Catalunya, des del Departament d’Educació, s’ha posat en marxa un programa en el qual l’educació afectiva i sexual és un dels eixos bàsics del projecte educatiu. Un fet que afecta a escoles, docents i famílies i és, a més, d’interès comunitari.

Però de què parlem quan parlem d’educació sexual? Des d’El Safareig treballem des de fa gairebé 20 anys en programes de prevenció de les violències masclistes i tenim el ferm convenciment réplicas de relojes que es tracta d’un tema important i alhora complex. Amb aquesta pregunta volem celebrar aquestes jornades. La intentarem respondre amb una conversa amb diversos professionals que treballen en l’àmbit de la investigació i l’educació, la prevenció i l’atenció psicològica d’infants i joves. Volem fer-ho de manera serena i rigorosa i volem convidar-vos a participar-hi.

Us donem la benvinguda!

INSCRIPCIONS TANCADES!!

Espai La Sala (Espai Francesca Bonnemaison)

C/Sant Pere més Baix, 7 – Barcelona

Dimarts, 25 de febrer de 2020, de 09:30 a 14:30 h

PROGRAMA

09:30 – 10:00h Recepció

10:00 – 10:15h Benvinguda a càrrec d’una persona representant de la Gerència d’Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona

10:15 – 10:30h Presentació per part d’El Safareig

10:30- 11:30h Conferència inaugural a càrrec de Lucas R. Platero, sociòleg i investigador

11:30- 12:00h – Pausa café

12:00 – 14:15h Conversa entre professionals

Silvia Aldavert García: Coordinadora de l’Associació de Drets Sexuals i Reproductius

Edurne Jiménez: Sociòloga de la Cooperativa Candela

Cristina Garaizabal: Psicòloga clínica del Col·lectiu de professionals Caleidoscopio

Segundo Moyano: Educador social i Responsable del Grau d’Educació Social de la UOC

Susana Brignoni: Psicòloga d’infants i adolescents de la Fundació Nou Barris. Psicoanalista

Coordina i modera: María Cabral, responsable de l’àrea de Cossos, Sexualitats i Acció Comunitària d’El Safareig

14:15 – 14:30h Tancament

Amb la col·laboració de:

https://www.diba.cat/documents/553295/218117277/Marca+DB+positiu+horitzontal.jpg/b4943c3e-aadc-40b1-b292-5cab87ec3110?t=1542972883787

La entrada és gratuïta amb inscripció prèvia. Les places són limitades. A hores d’ara les inscripcions estan tancades!!

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *