Història

El Safareig

La nostra història

Etapa 1976 – 1986

El Grup de Dones Feministes de Cerdanyola neix després de les primeres Jornades Catalanes de la Dona l’any 1976, com a grup de reflexió i acció envers la situació de la dona a la població. Aquest període va ser molt important per l’obtenció del Centre de Planificació Familiar per Ripollet – Cerdanyola, l’organització de la primera edició de les Jornades de dones de Cerdanyola i l’estudi sobre la contribució de les dones en l’àmbit socioeconòmic.

Etapa 1987 – 1991

Amb la voluntat de crear un lloc de trobada que trenqués amb l’aïllament de les dones i de poder oferir serveis per aquestes, l’any 1987 ens vam constituir com a l’associació El Safareig. Grup de Dones Feministes de Cerdanyola. L’any 1990 s’inaugurà La casa de les dones, gràcies a l’espai cedit per l’Ajuntament on s’oferien cursos de formació ocupacional. El 1991 es van celebrar les II Jornades de dones de Cerdanyola.

Etapa 1992 – 2000

Com a fruit de les demandes de les mateixes dones del municipi, que es dirigien buscant ajuda i assessorament, l’any 1992 s’aposta per crear serveis professionalitzats. Des de l’entitat s’estableix el Servei de Formació Ocupacional i el Servei d’Atenció a les Dones. S’inicia amb la voluntat expressa de l’associació però aviat es va obtenir el reconeixement d’institucions, convertint-se en un punt de referència per a dones en situació de discriminació pel fet de ser dones de les catorze poblacions de la comarca.

Etapa 2001 – 2010

A mesura que els diferents Serveis d’Atenció i Informació a les Dones (SIAD) s’han anat desenvolupant i creixent, El Safareig intenta oferir a cada espai allò que s’ajusta més a les necessitats i demandes de cada dona. Durant aquesta etapa es viu un relleu generacional en la direcció de l’entitat, començant així un procés d’innovació.

Etapa 2011 – Actualitat

Des de l’any 2010 l’entitat s’ha especialitzat i ha esdevingut servei de referència en l’atenció de les violències masclistes. En aquests moments és un servei consolidat integrat per un equip estable de professionals de diverses disciplines i estès arreu del territori català en els seus diversos serveis.

i el que queda… 🙂